Импровизации с компот от праскови

Рубрика: 

Порция слънчев компот от праскови

Разбира се, че всяка домакиня разполага с поне една рецепта - запазена марка за сладкиш с праскови. Ето, обаче, няколко не толкова традиционни идеи, реализирани с помощта на един обикновен компот.
За аперитива
Нарежете прасковите на големи квадратни парченца и увийте всяко от тях с тънък резен бекон или пушено патешко магре. Забодете хапката с клечка за зъби или нанижете няколко на дървено шишче. Подредете творенията в тавичка от йена, поръсете с малко сок от компота и затоплете в предварително загрята фурна. Преди да поднесете ароматните хапки, поръсете с прясно смлян черен пипер. 
Коктейл с праскови
С миксер разбийте прасковите с половината от сока на компота. Добавете сока на 1 лимон, 80 мл ликьор от праскови и 200 мл бяло десертно вино. Сервирайте ароматния коктейл с няколко бучки лед в чашите.
Табуле с праскови
Нарежете на по-малки парченца прасковите от консервата и добавете към тях, също нарязани, 1/2 краставица, стрък целина и 2 домата. Пригответе 150 г кускус според указанията на опаковката му. Към готовия кускус добавете парченцата плод и зеленчуци. Разбъркайте и овкусете с дресинг, приготвен от 2 с.л. наситнени пресни ментови листа, 2-3 стръка копър, сока на 1 лимон, щипка сол и малко прясно смлян черен пипер. Оставете табулето да се охлади поне за 1 час в хладилника, а по желание - добавете и късчета сварено пилешко месо. 
Плодова супа за изтънчен вкус
Нарежете на тънки резени пловината от прасковите в компота и в по-голяма купа ги разбъркайте с 300 г малини, Останалите праскови, заедно със сока от компота и този, от 1 лимон, разбийте с миксер и добавете към плодовете в купата. Полейте плодовата смес с 300-400 мл шампанизирано вино и внимателно разбъркайте, след което покрийте и оставете за 2 часа в хладилник. Сервирайте деликатеса с хрупкави бисквитки.
Патешко с праскови
Опечете на фурна патешкото, гарнирано с щедро количество дребни лукчета. Десетина минути преди края на печенето започнете да поливате често със сока на компота. Извадете и запазете топло патешкото и кипнете сока от печенето с 1 с.л. балсамов оцет и останалия сок от компота. Посолете и добавете щипка-две смлян черен пипер. Запържете в сгорещено масло предварително нарязаните праскови, посолете и поръсете с черен пипер. Сервирайте патешкото със запържените резени праскова, а сосът предложете в сосиера. 
Праскови във фолио
Нарежете прасковите от компота на едри парчета и ги разпределете в 4 листа алуминиево фолио. Добавете по 1 с.л. сок от компота, заедно с 1 с.л. коняк, малко лимонов сок и щипка индийско орехче. Загънете добре фолиото, подредете пакетчетата в тавичка и запечете за 10-тина минути в предварително загрята до 170 градуса фурна. Сервирайте пакетчето разтворено, гарнирано с топка ванилов сладолед. 
Мелба с праскови и карамелизирани бадеми
Кипнете сока от компота и добавете към него 100 г белени бадеми. Извадете бадемите, отцедете ги и ги карамелизирайте леко в предварително загрятата до 170 градуса фурна. С миксер разбийте 300 г малини с 2-3 с.л. от предварително охладения сок. Комбинирайте сладоледа с няколко резенчета праскови, полейте с малиновия сос, украсете със сметана и карамелизираните бадеми. 
Ароматен плодов сос
С миксер разбийте съдържанието на 1 компот от праскови, заедно със сока на 1 лимон. Ароматизирайте с 2 щипки канела и 1-2 с.л. ром или уиски. Силно охладен или затоплен, този бързо приготвен сос е идеален за гарниране на сладолед и сиропиране на всякакви десерти. 

Рейтинг: 

Average: 3.7 (6 votes)

Още по темата: 

Праскови „Афродита“

Праскови "Афродита"

 
Необходими продукти:
-          4 броя добре узрели праскови
-          120 гр сварено месо от раци
-          100 гр готварска сметана
-          Черен пипер
-          Червен пипер
-          Сол
Начин на приготвяне:

Ден на Коблера с праскови

Коблер с праскови

Бърз и непретенциозно изглеждащ, но затова пък изключително ароматен и вкусен сладкиш е изборът на Кулинарния календар за днешния почивен ден.