Ден на оризовия пудинг

06 Август
Порция ароматен сутляш

Действително, оризов пудинг звучи леко претенциозно като наименование на фона на сутляш или просто мляко с ориз! Но, за да сме точни, популярното ястие често се приготвя с вода, вместо мляко, а много народи традиционно консумират ястието солено – като основно или за закуска, а не във варианта му на подсладен и ароматизиран с канела и индийско орехче десерт.
Смята се, че заради произхода на основния продукт, корените на оризовия пудинг са някъде на азиатска територия, още повече че като вариво оризът присъства и днес активно в кухните на местното население.  
У нас, както и у съседите турци, македонци и сърби, ястието е популярно като десерт и често се обозначава с турското му наименование сутляш. Добре развареният в подсладеното прясно мляко ориз се превръща в гъста кремообразна смес, към която традиционно се добавят канела, индийско орехче, понякога стафиди и ядки. Силно охладеният сладкиш определено превъзхожда множество подобни десерти и е изключително подходящ за лятната трапеза.  
Но докато европейските кухни отдават предпочитанията си на сладкия вариант, в повечето райони на Азия силно развареният на каша ориз се сервира със солени добавки като сирене, варени яйца и дори кисело зеле или репички, както го обичат за закуска в Китай.
Е, все пак сме традиционалисти и, пренебрегвайки азиатските творения, в случая определено ще заложим на ароматния десерт, с който в деня на него вия празник, бихме могли да разнообразим трапезата си!

Рейтинг: 

Average: 4 (2 votes)

Още по темата: 

Ден за ястие с ориз

Различни видове ориз

Невъзможно е да остане без собствен празник оризът - една от най-старите култивирани храни, а днес и най-произвежданата зърнена култура в света, след царевицата и пшеницата. 

Оризова пита с плънка от тиква "Вегетарианска фантазия"

Оризова пита с плънка от тиква

Необходими продукти:
За питата:          2 чаени чаши сварен кафяв ориз
                               1 леко разбито яйце
                               25 гр галета
                               ½ чаена лъжица смес от сухи подправки за ориз

 
 
 

За контакти