Популярните диети

Рубрика: 

Диета и килограми

Ясно е, че теглото на всеки от нас отразява баланса между енергийните „приходи“ и „разходи“. Когато първите, т.е. храната, са повече, излишъкът се натрупва в организма ни и… неусетно изниква проблемът с повишеното тегло и отеснелите дрехи. Намаляваме енергийните приходи, заставяме тялото да черпи от запасите и, някои по-бързо, други – не чак толкова, но успяваме да се отървем от досадните килограми, благодарение на поредния въведен хранителен режим. Е, често пренебрегваме, по една или друга причина, втората част от уравнението, свързана с „разходите“ и обръщаме гръб на системната усилена физическа дейност, която определено е залог за трайно поддържане на формата.
Истината за успеха на всяка диета се оказва времето. Диетолозите предупреждават, а и мнозина от нас са се уверили сами, че твърде рязката загуба на тегло вещае доста бързото му възстановяване. Нещо повече – при прилагането на следваща диета организмът ни ще се съпротивлява, запазил спомена за периода на жестоки лишения и ще се стреми да пести енергията си. В този смисъл, оптималното отслабване, без риск за здравето, е половин до 1 кг седмично, противно на грабващите нелепи обещания за „5 кг само за 3 дни“ и други подобни, някои от които дори щедро обещават чудото да се случи без промяна на хранителния режим и без допълнителни усилия!
И все пак – коя от популярните диети да изберем? Под едн или друга форма, всички те могат да бъдт отнесени към 3-те основни групи, разгледани по-долу. Съветът на диетолозите е да се запознаем както със силните, така и със слабите им страни и евентуалните противопоказания, за да постигнем желания ефект в конкретния случай.
ПРОТЕИНОВА ДИЕТА
Сравнително бързо и ефикасно отслабване, без разкъсващото чувство на глад! Консумират се предимно белтъчини, в съчетание със зеленчуци, бедни на въглехидрати. Задължителен е допълнителният прием на витамини и минерали.
По време на първата фаза с продължителност от 1 до 3 седмици, в най-твърдия вариант на режима, за обяд и вечеря се приемат специални протеинови смеси /50-100 г протеини дневно или 200 – 400 калории/. Постепенно, през втората фаза, тези смеси се заменят с богати на белтъчини продукти /по-разпространеният вариант на диетата/ като риба и пиле, които се въвеждат отначало само като обедно меню, а при фаза 3 – и за вечеря.
По време на тази диета, приеманата храна е бедна на захари и мазнини, така че се налага организмът да черпи от запасите си. Така мазнините постепенно се стопяват, без загуба на мускулна маса /около 10%, срещу 50% при някои нискокалорични диети/ - важно условие, тъй като по-голямата мускулна маса има и по-високи енергийни потребности, а и стабилизирането на постигнатото тегло след приключване на диетата ще е по-лесно и трайно. Тук е мястото да си припомним, че белтъчните храни засищат за по-дълго време, докато захарите /въглехидрати/ и мазнините способстват за увеличаването на апетита.
Преустановявнето на диетата също трябва да стане постепенно, с внасянето на повече разнообразие в храната: морски продукти, зеленчуци /спанак, ряпа, целина…/, зехтин, но не в големи количества. Важно условие – през цялото време на диетата е необходим повишен прием на вода, тъй като повишената консумация на белтъчини може да затормози работата на бъбреците.
Добре е да знаем, че протеиновата диета не се препоръчва при диабет, проблеми с бъбреците, черния дроб или сърцето. Абсолютно забранена е за деца, възрастни над 70 т., бременни и страдащи от булимия, както и за всички с интензивна физическа дейност, тъй като по своята същност диетата е нискокалорична. Не е за пренебрегване, че излишъкън на белтъчини подпомага загубата на калция от костите, който се елиминира с урината. Недостигът на витамини и минерали се компенсира с допълнителния им прием под формата на таблетки или хранитлни добавки, а на целулоза – с консумирането на повече салати.
ХРОНОДИЕТА
Същност: консумация на подходящите продукти в подходящия момент, съобразно биологичния ритъм на организма: повече мазнини на закуска, засищащ обяд, нещо сладко следобед и за финал – лека вечеря.
Физиологичният процес на храносмилане и преработка на храната е променлива величина в течение на деня. Съобразявайки се с биологичния ни часовник, можем да оптимизираме усвояването на веществата и така – да предотвратим натрупването на нежеланите запаси.
Сутрин ензимите, разграждащи мазнините, са по-активни, така че е добре да се приемат по-мазни храни. Пак тогава е и моментът, когато започва секретирането на инсулин – гаранция за доброто усвояване на въглехидратите в хляба. Примерни компоненти на закуската: 70-100 г сирене, 50-70 г хляб, 10-20 г масло и неограничени количества чай, минерална вода, дори кафе. Изключват се млякото и захарта.
В средата на деня е пиковият момент за ензимите, преработващи белтъчините. Затова и обедът ни е най-подходящото време за консумация на месо и всякакви други белтъчини, които ще бъдат оптимално усвоени. Не ни остава друго, освен да се спрем на ястие с месо или риба, с гарнитура от паста, ориз, картофи.
В следобеда секрецията на инсулин е най-висока, така че усвояването на захари се осъществява възможно най-лесно – време е за нещо сладко! Подходяща следобедна закуска са плодовете – пресни, сушени, под формата на компот или конфитюр; растителните мазнини от всевъзможни ядки, че дори и няколко блокчета битер шоколад!
Вечерно време по правило метаболизмът на организма ни е забавен, секретирането на ензими – слабо, така че се налага да ограничим храната, ако не искаме бързо да натрупаме досадните излишъци. Препоръките на диетолозите са за избор на риба или не повече от 110 – 130 г. месо, порция зеленчуци на пара или лека салата.
Хронодиетата е режимът без недостатъци! Може би поради факта, че по-скоро представлява своеобразна реорганизация на хрнителните навици, отколкото диета-чудо. Избирайки този вариант е необходимо да знаем, че с него ще отслабнем плавно, с не повече от 3-4 кг. за месец, но затова пък без никаква заплаха за здравето. Единствено ощетени от хронодиетата биха били почитателите на млечните продукти, но те пък, вместо риба или месо за вечеря, биха могли да хапнат чаша нискомаслено кисело мляко.
ХИПОКАЛОРИЧНА ДИЕТА
Драстично ограничаване на приеманите калории – т.е. намаляване на енергийния приход, за да бъде заставен организма да черпи от запасите си. При запазване на относително голямо разнообразие на менюто, се елиминират мазнините и захарите; не се похапва между отделните хранения, не се консумират сладки напитки, ограничават се подправките и сосовете.
Допустими храни: месо /агнешко, телешко, пилешко, пуешко/, прясна риба, постна шунка, обезмаслено прясно и кисело мляко, сирене /под 45% масленост/, зехтин, хляб, зеленчуци /особено зелени, сурови или приготвени без мазнина/, пресни плодове /300 г дневно/, сушени плодове /фурми, кайсии, смокини – общо по 60 г на ден/, напитки без захар и от подправките и сосовете – лимонов сок, оцет, черен и червен пипер, екзотични подправки, горчица, доматено пюре, чесън, сол.
Недопустими храни: месо /овнешко, кокошка, свинско/, тлъсти колбаси, риба /пушена, в олио, вкл. хайвер/, пълномаслено и кондензирано мляко, сметана, мазнини /мас, сланина, мазни сосове/, пържени картофи, тестени изделия, зеленчуци, приготвени с олио, авокадо, маслини, ядки от бадеми, фъстъци, лешници, кашу; кестени, захарни изделия, плодови сокове, газирани и алкохолни напитки, кетчуп, готови сосове и такива, на майонезена основа.
Безспорно ефективна диета, но затова пък е необходима голяма дисциплина. Поради ниското количество на калории не е подходяща за хора, заети с физически труд, нито за мъже. Диетолозите предупреждават, че при неподходящ избор на храни може да се появи недостиг на жизненонеобходими вещества, така че хипокалоричната диета не бива да се предприема самостоятелно.

Рейтинг: 

Average: 5 (2 votes)

Още по темата: 

Любопитно за успеха на всяка диета

Диетичен режим с ограничаване на калориите

Как да разпределим приеманите дневно калории за по-добър ефект от провежданата диета – нови заключения на израелски учени. 

5-те най-опасни актуални диети

Балансиран диетичен режим

Британската асоциация на диетолозите посочва 5-те най-опасни актуални диети. 

Ефективната полезна диета

Растителни протеини

Време е за витаминно-протеиновата диета – напълно безвредна, лесна за изпълнение, с бърз резултат – 5 до 7 кг за 10 дни, твърдят от сп. Glianec. 

5 на 2 - най-новият начин да отслабнем ефективно

Здравословният средиземноморски тип хранене

С уникалния хранителен режим, дело на двама учени отвъд Ламанша, ни запознава експертът диетолог д-р Флоранс Солсона.