Ден на морската сол

16 Май
Купичка с морска сол

Тя се ражда от благоприятното съчетание между множество различни елементи и благодарение на Слънцето и морския бриз. Начинът е съвсем естествен и красив – като всичко, което се случва в природата. Просто в някои дни повърхността на солниците се покрива с фини солени листенца, кристализирали от морския вятър и хората се втурват да ги съберат преди водата отново да ги погълне. Правят го с дървени лопати, така както се е процедирало още през 15-ти век.
Напълно натурална, морската сол съдържа магнезий, минерални соли и олигоелементи, които не се откриват в т.нар. конвенционална или позната като обикновена готварска сол. Широкоразпространен мит, обаче е твърдението, че природната морска сол съдържа големи количества йод. Проучванията, проведени с продукта, добиван в 21 страни показват недвусмислено, че средната концентрация на йод е по-малко от 0,7 мг / кг, докато в йодираната сол йодът е от порядъка на 7,65-100 мг / кг.
Първи започват да добиват сол от морската вода жителите на средиземноморските страни (Франция, Италия, Испания) и Азия (Япония, Индия, Китай). Днес световното производство на морска сол възлиза на повече от 6 милиона тона годишно.
Приложението на морската сол в кулинарията е изключително голямо. Тя е идеален консервант за колбаси, маринати, сирена и риби; използва се като стабилизатор на цвета, аромата и текстурата на продуктите /включително зеленчуци/ и контролира действието на набухвателите при приготвянето на хляб, сладкиши, бисквити и др.
Изборът на Кулинарният календар, обаче е, с морска сол, да приготвим хрупкаво рибно филе, с което да усетим тръпката на приближаващото лято!

Хрупкаво рибно филе с прясна бакла

Леко и апетитно предястие, съчетало вкуса и ароматите на хрупкаво рибно филе, приготвено върху морска сол, запечено в зехтин и гарнирано с чери домати и прясна бакла. 

Обзор

Порции
Порции

Необходими продукти: 

800 g филе от риба (с кожата)
12 шушулки прясна бакла
20 домати чери
1 с.л. брашно
4 с.л. зехтин екстра върджин
50 g морска сол
1 ч.л. бял пипер
Хрупкави рибни филенца с прясна бакла

Начин на приготвяне : 

1. Измийте рибното филе, разрежете го на 4 порции /или отделни хапки/ и леко набрашнете парченцата откъм кожата. 
2. Извадете зрънцата бакла от шушулките и отстранете фината ципа, която ги обвива. 
3. Измийте чери доматите и без да отстранявате дръжките ги подредете в тавичка. Поръсете леко със зехтин и ги запечете за 10-тина минути в предварително загрята на 210 градуса фурна. Към края на печенето ги поръсете и със смлян бял пипер. 
4. Загрейте останалото предвидено количество зехтин в тиган. Когато се сгорещи - сипете 1 чаена лъжичка морска сол и веднага сложете рибното филе с кожата върху солта. Запържете за 3-4 минути на силен огън - кожата ще стане хрупкава. 
5. Довършете приготвянето на рибното филе, като го запечете във фурната за още 3-4 минути.
Разпределете порциите, гарнирайки филето със запечените домати чери и суровата бакла /трябва да е съвсем млада и прясна!/. Сервирайте с купичка морска сол, препечен хляб и масло.
Добър апетит! 

Рейтинг: 

Average: 5 (1 vote)
 
 
 

За контакти