Денят на омлета

16 Юли
Порция класически омлет

Все пак, отнасят омлета към френската кухня, според която в оригинално приготвеното ястие не бива да се добавят мляко, вода или брашно. Казват, че първият изпит на всеки френски готвач е да успее да се справи именно с въпросния класически омлет, предполагащ умереното разбъркване на яйцата на ръка, лекото му запържване – винаги само от едната страна – и, гарнирането му, естествено, заради което ястието се превръща в подходящо за всяко време от денонощието! Съществуват какви ли не разновидности на плънката – от млечни продукти, зеленчуци, колбаси, морски дарове, комбинации с всевъзможни подправки…  Да не говорим, че почти всички кухни имат свои варианти на омлета: познати са ни и испанската тортиля, и италианската фритата, а вероятно някои са опитвали традиционния японски омлет тамагояки или ому-райсу и ому-соба, с ориз и морски дарове.
Съвсем естествено, претенции да се определят като родина на омлета, предявяват доста национални кухни и някак напълно обяснимо е произходът на популярното в цял свят ястие да е забулен в загадъчни предположения!  Все пак, историците цитират легендата, според която, по време на лов император Франц Йосиф замръква в селски район. Местните бедни стопани не разполагат с кой знае какви провизии, за да посрещнат високия гост, и приготвят ястие от разбити яйца с брашно, захар, мляко и сушени плодове. Гостът остава изключително доволен от храната и разпорежда на готвача си да вземе и поработи за усъвършенстване на рецептата. Дори нарича омлета „божествен дар“. Но, нека не пропускаме факта, че в случая става въпрос за версията на омлета, предлаган в наши дни като десерт, известен под името Кайзершмарн!
Друга легенда витае около традиционния днес гигантски Великденски омлет на Бесиер. Когато Наполеон Бонапарт е на поход с армията си в земите на Южна Франция, една вечер решават да спрат за почивка близо до градчето Бесиер. За да нагости императора, местен кръчмар приготвя омлет, който впечатлява Наполеон до такава степен, че на следващия ден той разпорежда да бъдат събрани всички налични яйца в близката околност и от тях да бъде приготвен гигантски омлет за цялата войска.
А, опитвали ли сте Картофен омлет със скариди? Днешният празник на омлета е чудесен повод да разнообразим трапезата с нещо ново и много вкусно! 

Средиземноморски омлет

Оригинална рецепта за почитателите на омлет, приготвен с домати и свежи ароматни треви. 

Обзор

Порции
Порции

Необходими продукти: 

8 яйца
3 домата
200 g бяло сирене

Бележки: 

Омлетът придобива уникален аромат с букет от пресни ароматни треви като мащерка, босилек и магданоз, добавени заедно с прясно смлян черен пипер. 

Средиземноморски омлет

Начин на приготвяне : 

1. Нарежете на по-ситно подбраните ароматни треви без босилека и ги разбъркайте в купа, заедно с яйцата. 
2. Доматите и сиренето нарежете на тънки и не много големи парченца. 
3. От яйчената смес изпържете 2 отделни омлета, но само от едната страна. 
4. Подберете тавичка с размерите на омлетите, на дъното на която изсипете сока, отцеден от нарязаните домати, след което прехвърлете единия омлет. 
5. Подредете върху него резените домати и сирене, поръсете с листата босилек и щипка-две черен пипер и захлупете с втория омлет.
6. Запечете омлета в умерено загрята фурна за 5-6 минути. 
Приятен апетит!

Рейтинг: 

Average: 5 (2 votes)
 
 
 

За контакти