Денят на сладкиша с меласа

08 Февруари
Сладкиш с меласа

Меласата е гъст, тъмен на цвят и лепкав сироп от захарна тръстика. Съществува спор откъде точно идва наименованието меласа; дали от латински или от старогръцки, макар че и в двата случая произходът се свързва с думата мед.
Освен от захарна тръстика, меласа се произвежда и от захарно цвекло, рожков, грозде, фурми, нар и черница. Още през 15-ти век хората използват меласата за подслаждане на храната. А заради специфичния си вкус, тя присъства и днес в много от рецептите – за прословутия джинджифилов хляб, бисквитки, карамелени сладки, плодови кейкове, разнообразни  сиропи и сосове за ястия от месо.
Потърсете някоя от рецептите за бърз сладкиш с меласа и много екзотични подправки като джинджифил, канела, карамфил, добавете любимите си ядки и подсладете допълнително сладкия празник! И още веднъж – бъдете спокойни за килограмите! Австралийските учени твърдят, че добавянето на екстракт от меласа към богат на мазнини хранителен режим намалява телесното тегло и съдържанието на мазнини в организма, тъй като способства за ограничаване приема на калории.

Рейтинг: 

Average: 4.5 (4 votes)
 
 
 

За контакти