ДА на зеления шейк

Рубрика: 

Продукти за здравословния зелен шейк

Какво представлява популярният зелен шейк? Той е балансирана комбинация от 60% плодове и 40% сурови зеленчуци. Ако до момента не сте опитвали подобен микс, диетолозите препоръчват постепенното увеличаване на зеленчуковия дял, тъй като в началото вкусът на творението ще Ви се стори повече от странен.
А ползите от ежедневния прием на подбрани зеленчуково-плодови комбинации се оказват действително многостранни. Като начало – подобна напитка е лесният и бърз начин за консумация на препоръчваните зеленчуци. От една страна, с нея се постига желаната детоксикация на органима. От друга – зеленият шейк го насища с витамини и му осигурява необходимата енергия, така че дава възможност да се ограничи прекомерната употреба на кафе и други стимуланти в течение на деня. По естествен път, плодово-зеленчуковите миксове действат подтискащо на апетита и в този смисъл са горещо препоръчвани като доказано средство за здравословно отслабване.Не бива да се пренебрегва и факта, че именно те позволяват и по-доброто усвояване на хранителните вещества от останалата част от менюто ни.
Кога е подходящият момент през деня за освежителен зелен шейк? Естествено – сутрин, но той е подходящ заместител и на следобедната закуска, а чудесно съпътства и леката вечеря.
Кои са най-ценните зеленчуци и защо точно с тях се препоръчва да приготвяме здравословната напитка?
На първо място е зелето – отличен източник на витаминитеK и C, с мощнопротивовъзпалително действие, способно да лекува дори язва!
След него идва ред на спанака, съчетал важните за организма витамини А, С, В (фолиева киселина), Е, както и ценните магнезий, желязо, манган и калций. С благотворното си влияние върху костите, кожата и храносмилателната система, този зеленчук, освен всичко изброено, ни помага да не наддаваме на тегло, тъй като действа доказано апетитоподтискащо.
В списъка е и зеленият пипер. Зелените чушки са богати на силициев двуокис – естествен начин да поддържаме свеж тен на кожата. Но са и сигурен източник на калий, който способства регулирането на кръвното налягане.
За повече вкус, аромат и още здравословни ползи, като основна добавка към плодово-зеленчуковите миксове се препоръчват и дъхавите билки кориандър, магданоз, мента и босилек.
Кориандърът е подбран заради свойствата си на мощен антиоксидант, подпомагащ храносмилането, понижаващ кръвната захар и нивата на лошия холестерол. Босилекът е истинска панацея за сърдечно-съдовата система, богат е на витамините К и А, на желязо и калций; подхранва и освежава кожата и косата. Зеленият шейк, ароматизиран с прясна мента предотвратява симптомите на гадене, облекчава главоболието, прогонва стреса и напрежението. А, ако към плодово-зеленчуковия сок добавим няколко стръка магданоз, ще си осигурим необходимата фолиева киселина, стимулирано изгаряне на приетите въглехидрати, обща детоксикация на организма и, защо не – няколко килограма по-малко!
И накрая – няколко бързи, вкусни и, разбира се – изключително полезни рецепти за зелен шейк.
1.      Смесете в блендер 2 шепи добре измит спанак, 2 праскови /ябълки/, 1 шепа листа от мента и 1 супена лъжица мед.
2.      Обелете и пуснете в блендера ½ авокадо, заедно с ½ краставица, 1 шепа пресен магданоз, 2-3 стръка копър. Добавете сока от половин лимон.
3.      Смесете ½ авокдо, 1 глава фенел /резене/, 2 стрък риган, 2 стръка босилек, 2 шепи къдраво зеле, ½ краставица, 1 домат и сока на един лимон.
Вкусно и полезно! И благодатно за смели интерпретации!

Рейтинг: 

Average: 5 (4 votes)

Още по темата: 

Зимните зеленчуци – вкусни и полезни за здравето

Кореноплодните зеленчуци – вкусни и полезни за здравето

Витамини, антиоксиданти, фибри… С доказано благотворното си въздействие върху организма ни, кореноплодните зеленчуци – типични за зимния сезон - заслужават да се превърнат в задължителен елемент от ежедневното ни меню. 

Плодове и зеленчуци срещу болестта на Алцхаймер

Плодове и зеленчуци срещу болестта на Алцхаймер

Необходимите промени в хранителния режим при установен недостиг на антиоксиданти - една от доказаните причини за развиването на болестта на Алцхаймер. 

Зелена пролет в кухнята

Свежи листа спанак

След крехките стръкчета коприва, пристига и младият спанак - истински концентрат от витамини и минерални соли.

С антиоксиданти срещу свободните радикали

Храни - естествен източник на антиоксиданти

Какво представляват свободните радикали, защо се появяват и до какво водят. Как действат антиоксидантите и кои са храните, от които можем да си ги набавим.