Денят на Hot Toddy

11 Януари
Hot Toddy със звездовиден анасон

Днес е денят на традиционната английска напитка, известна като Hot Toddy!
Оказва се, че тя е доста често приготвяна и у нас - достатъчно е да смесим мед, лимон, топла вода /или чай/ и – според индивидуалните предпочитания - да добавим уиски, коняк или ром. По-разпространените й наименования са пунш или грог. Смята се, че въпросното питие води началото си от северните части на Великобритания и Шотландия и датира от около 18-ти век. Въпреки, че подробности не са известни, някои историци са на мнение, че рецептата е разработена специално с цел да се подобри вкуса на шотландското уиски. За самото наименование пък има вероятност да произлиза от небезисвестното Toddy вино в Индия, приготвяно от ферментиралия сок на вид палмово дърво.
Днес навсякъде по света оригиналната рецепта търпи всевъзможни разновидности. Напитката се предлага с добавени чай, кафе, какао, ябълково вино, разнообразни подправки /канела, карамфил, индийско орехче и др./ и дори масло. При все, че навън е зима, а и за да отбележим празника, не ни остава друго, освен да приготвим топлата напитка, всеки по свой вкус, и… да се насладим на уикенда!

Рейтинг: 

Average: 4 (2 votes)

Още по темата: 

Напитка за късмет

Магическият знак за късмет

Какви ли не чудеса се роят в безбрежното интернет пространство!  А човешката находчивост просто не признава граници! 

Пуйка с уиски (рецепта за мъже)

Опасно - мъжът готви!

Защо да пренебрегваме кулинарните способности на силния пол - пуйката с уиски е рецепта само за мъже. Атрактивно Коледно ястие. 

Пилешки бутчета с уиски и лучен мус

Пилешки бутчета с лучен мус

Хрупкави пилешки бутчета, запечени в сос от уиски, мед и сусам, гарнирани с пикантен лучен мус.

 
 
 

За контакти