Празникът на суши

27 Март
Нигири суши с жарена сьомга

Всъщност, суши за пръв път се споменава в китайски речник, датиращ от II век. Предполага се, че ястието първоначално се е появило по земите на някогашен Китай и Югоизточна Азия, а близо пет века по-късно е пренесено в Япония. В самото начало, зад наименованието суши съвсем не се е криела познатата и обичана днес храна. С този термин хората обозначавали възприетата в далечни времена практика за консервиране на осолената риба с помощта на ориз. Технологията целяла увеличаване на срока за съхранение на улова, като прясната риба се изчиствала и подреждала в дървени сандъци, между пластове сол и ориз. След процеса на ферментация, който протичал в рамките на няколко месеца, хората консумирали рибата, а ориза изхвърляли. Но само в началото, докато установили, че съвсем не е лош на вкус.
Гункан, маки-суши, темаки, нигири… Съществуват много и разнообразни видове суши, в зависимост от съставките и дори начина на оформяне на хапките, за които често се използват прочутите сушени водорасли – нори листа.  
Предложението на Кулинарния календар е оригинална рецепта за Нигири суши с жарена сьомга – заслужава си да се опитаме да приготвим апетитните хапки в чест на празника!

Нигири суши с жарена сьомга

Жарено филе от сьомга, мариновано в соев сос, оформено на хапки с ориз за суши, овкусен с букет от традиционни подправки.

Обзор

Порции
Порции

Необходими продукти: 

225 g ориз за суши (бял, с кръгли зърна)
1 с.л. джинджифил
6 с.л. соев сос
1 ч.л. уасаби
10 g захар
20 мл оризов оцет
1 щипка сол
Нигири суши с жарена сьомга

Начин на приготвяне : 

  1. Пригответе ориза за суши, съгласно описания на опаковката метод.
  2. С помощта на остър нож нарежете филето на лентички с дебелина около 1 см. и размери 2.5 см на 5 см. Мариновайте парчетата за около 15 минути в 2 супени лъжици соев сос.
  3. Загрейте до умерена температура тигана, след което го намаслете съвсем леко. Едно по едно, за около 3 секунди от страна, запържете парчетата сьомга. Рибата трябва да е само слабо обжарена. Подредете филенцата да стинат върху домакинска хартия.
  4. Навлажнете леко ръцете си с топла вода /не много, за да не се превърне оризът в пастообразна маса/ и оформете малки, леко продълговати топчици от ориза, всяка от които обвийте с парче сьомга, а върху него сложете съвсем малко уасаби. Притиснете и оформете хапките.

Сервирайте хапките охладени, поръсени с малко джинджифил, в компанията на купичка със соев сос.  

Рейтинг: 

Average: 4 (2 votes)

Още по темата: 

Храната, дадена от Бог

Рибата - божествената храна

Безспорно рибата е божествена храна и не само защото някога, на брега на Генисаретското езеро Христос е нахранил с две риби и пет хляба многохилядния народ. 

 
 
 

За контакти