Денят на гуакамоле

24 Септември
Традиционно сервирано гуакомоле с царевичен чипс

Като разядка, пюре или гъст сос гуакамоле е широко разпространено в кухните на Мексико, САЩ и Западна Европа. Традиционно се приготвя от пюрираната вътрешност на авокадо, към която се добавят лимонов сок, ситно нарязани домати, лук и чушки, които в много случаи са доста люти.
В испанския, мексиканския, а впоследствие и в останалите езици по света, думата „гуакамоле“ пристига от езика на ацтеките и в буквален превод означава сос от авокадо.
Съвсем естествено, в отделните райони и кухни приготвят гуакамоле по най-различен начин в зависимост от подбора на продуктите, използваните подправки, плътността на соса-ястие и начина му на сервиране. Към традиционната основа от авокадо се добавят лимонов сок, домати, чушки, включително чили, лук, чесън, кориандър и пипер. Прието е гуакамоле да се сервира с царевичен чипс, но нищо не пречи гарнитурата да всякакъв вид чипс или дори хляб. Друго основно приложение на гуакамоле е използването му като сос към най-различни ястия от обичаната в цял свят Текс-Мекс кухня.
Знаете ли, че леко пикантното гуакамоле е широко препоръчвана полезна диетична закуска, заради над 20-те витамина, които влизат в състава на авокадото, както и заради съдържащите се в него „добри мазнини“, понижаващи нивото на лошия холестерол.
Гуасакака е типичното за Венецуела гуакамоле – по-кисел и по-рядък сос, приготвен с оцет, който се сервира към скара, върху прословутите арепа(царевични питки), емпанада или други ястия. Често, местните пропускат доматите в рецептата, а обикновените чушки заменят с чили и халапеньо, така че резултатът е повече от убийствено лют, но за сметка на това невероятно вкусен сос, който обикновено се сервира отделно.
И без да сме почитатели на толкова лютия вариант, днешният празник е добър повод да се възползваме и да приготвим „маслото на бедните“, както популярно го наричат в Колумбия. Достатъчно е да смесим сърцевината на добре узряло авокадо с месестата част на един домат, да добавим 1-2 с.л. зехтин и да овкусим със сок от цитрусов плод.  

Рейтинг: 

Average: 5 (1 vote)

Още по темата: 

Денят на емпанада

Емпанада с месо

Днешният ден Кулинарният календар е определил за празник на вкусните иберийски пълнени хлебчета, които в традиционната за региона кухня с право носят определението delicioco.

Тодоровден с царевичен хляб и чили ястие

Чили кон кесо с тортила чипс

В последния ден на февруари Кулинарният календар е избрал да празнуваме с горещо чили, но нека не пропускаме и Тодоровден. 

 
 
 

За контакти