Денят на „Baked Alaska“

01 Февруари
Baked Alaska flambe

На първия ден от февруари Кулинарният календар ни приканва да почетем един истински шедьовър на сладкарското изкуство, познат под много имена, но навсякъде по света запазил своя неповторим вкус! Печена Аляска, Бомба Аляска, Сладолед на фурна, Норвежки омлет или омлет „Сюрприз“ … Зад всички тях стои невероятно вкусният десерт, приготвен от сметанов сладолед, парченца пандишпан и пухкава, апетитно запечена целувка.
Въпреки, че името "Печена Аляска" /Baked Alaska/ се появява едва през 19-ти век, феноменалният десерт е част от дълга кулинарна традиция. Идеята за съчетанието на тестен сладкиш със сметана датира още от епохата на Възраждането – тогава майсторите-готвачи започват да гарнират кейковете с разнообразни кремообразни топинги. С това са поставени основите за бъдещата "Печена Аляска", но все още няма и помен от двете основни характеристики на съвременното творение: температурата и текстурата.  
Първи китайците сервират топъл сладкиш с плънка от сладолед и резултатът от комбинацията на топъл и студен компонент се оказва изключително сполучлива. Не бива да се пропуска и заслугата на американския физик Бенджамин Томпсън, който експериментира с топлоустойчивостта на разбития яйчен белтък и открива тайната на вкусната целувка.  
Което и от имената му да изберем, днес си струва да се изкушим с фантастичната сладоледено-целувчена топка! 

Рейтинг: 

Average: 5 (2 votes)
 
 
 

За контакти