Денят на виното

18 Февруари
В Деня на виното

Днес Кулинарният календар е решил, че трябва да отдадем заслужена почит на най-древното питие, познато на човечеството - виното, но в неговата разновидност в кехлибарен цвят!
Според сведения, човекът е започнал да произвежда вино преди повече от 6000 г., т.е.  археолози са открили и документирали гроздови семки от култивирана лоза, датиращи от тази епоха. Съществуват и десетки древни легенди за хора, които случайно консумират ферментирало грозде, в резултат на което проявяват признаци, характерни за изпадането им в нетрезво състояние. Вероятно така е възникнало виното, а впоследствие, заинтересованият човек започва и да експериментира с процеса на ферментация.
Разкопки доказват, че първите райони, в които е започнало винопроизводството, са земите на Анадола и Грузия, където условията за отглеждане на лозите били и най-подходящи. Днес над 20 милиона акра от земната територия са отредени за отглеждане на грозде, предназначено в по-голямата си част за производството на бели вина.
Многобройни научни изследвания доказват, че чаша вино на ден подобрява сърдечния ритъм, намалява риска от атеросклероза, повишава имунната защита и увеличава костната плътност. Достатъчно аргументи, за да полеем с арматно Мерло, Каберне Совиньон, Мавруд, Пино, Зинфандел, Шардоне или Алиготе Деня на виното, без да пропускаме възможността да добавим от него и при приготвянето на ястията за трапезата! 
И, защото все пак, въпреки сезона, трябва да отдадем заслужено признание на бялото вино, Кулинарният календар е подбрал две изпитано вкусни рецепти с негово участие - пиле фрикасе и телешки дроб.
Наздраве и добър апетит! 

Пиле фрикасе с бяло вино

Запържени до златисто пилешки бутчета с печурки, в ароматен винено-доматен сос. 

Обзор

Порции
Порции

Необходими продукти: 

2 пилешки бутчета
2 домата
10 печурки
1 дафинов лист
200 мл сухо бяло вино
2 с.л. доматено пюре

Бележки: 

Сол и прясно смлян черен пипер - на вкус. 

Пиле фрикасе с бяло вино и гъби

Начин на приготвяне : 

1. Надупчете на няколко места кожата на пилешките бутчета.

2. Загрейте тиган с незалепващо покритие и запържете в него за около 5 минути бутчетата, без да добавяте мазнина. 

3. Измийте доматите и ги нарежете на четвъртинки. Почистете гъбите и ги разполовете. 

4. Прибавете доматите и гъбите към запържените пилешки бутчета, пуснете в тигана и дафиновия лист; посолете, поръсете с черен пипер и изсипете виното, заедно с доматеното пюре. 

Оставете ястието на тих огън за около 45-50 минути. 

 

Добър апетит!

Рейтинг: 

Average: 4.3 (3 votes)

Още по темата: 

Телешки дроб с бяло вино

Телешки дроб с бяло вино

Невероятно вкусно съчетание на крехък и сочно приготвен дроб с аромат на хубаво бяло вино - достойно празнично ястие!

 
 
 

За контакти